Marhahússal töltött birsalma gránátalmával

A birs szuper növény. Elsőre kicsit elbizonytalanítja az embert, hogy nehéz felvágni és  megpucolni, de én mindenki bátorítok, hogy legközelebb tegyen be néhányat a kosarába a darált hús mellé. Az íze, a színe és az üres fazék az ebéd végén magáért beszél. A Kóser de finom e heti ajánlata.

Azt hiszem, végérvényesen megérkezett a tél. Legalábbis nálunk elég egyértelműen havazik, ami decemberben nem is meglepő, de valahogy még nem készültem fel rá lelkileg. Amikor mondtam Rivkának, hogy ezek már bizony sarkköri eredetű szelek, azt válaszolta, hogy ő egyáltalán nem sarkköri eredetű és nem lehetne-e, hogy inkább valami déli áramlat örvendeztessen meg minket a jelenlétével. Hát ez sajnos még várat magára vagy fél évet, de addig is behúzódhatunk a konyhába, ahol mindig jó meleg van, ha épp alkotjuk a finomságokat.

A birs szuper növény. Elsőre kicsit elbizonytalanítja az embert, hogy nehéz felvágni és  megpucolni, ráadásul még szőrös is, de igazán megéri egy kicsit szöszölni vele. Nagy előnye, hogy remekül eláll, szóval viszonylag sokáig elérhető a piacon, pl., még most is. Én mindenkit bátorítanék, hogy legközelebb tegyen be néhányat a kosarába a darált hús mellé, és készítsen töltött birsalmát hétvégi ebédnek. Kicsit lassan készül, de az íze, a színe és az üres fazék az ebéd végén magáért beszél.

A képen látható a birsalmákat és a nagy csokor virágot édesapám hozta, a hús a Dob utcából érkezett, minden mást pedig a spejzból vettem elő. Ennek a fának a birsalmáiból készült még egy jelentős adag isteni lekvár és két tepsi birsalma sajt is, aminek nagyjából mostanra már jónak kell lennie…

Marhahússal töltött birsalma gránátalmával

(négykezes recept – Ottolenghi alapján)

Hozzávalók:

40 dkg darált marhahús

1 gerezd fokhagyma

1 chilli felaprítva

20 gr koriander vagy petrezselyem

50 gr kenyérmorzsa

1 ek allspice fűszerkeverék – ha nincs, akkor római kömény, szegfűszeg, fahéj

2 ek finomra reszelt gyömbér

2 közepes hagyma apróra vágva

1 közepesen nagy tojás

4-6 db birsalma (1,4 kg)

Fél citrom leve

3 ek olívaolaj

8 kardamon mag

2 ek gránátalma szirup

3 ek méz

Fél liter húsleves alaplé

Fél gránátalma magjai

Egy nagy keverőtálban kézzel összekeverem a darált húst, az apróra vágott, szétnyomott fokhagymát, a chillit, koriandert, kenyérmorzsát, fűszereket, a gyömbér  és a hagyma felét, a tojást, ¾ teáskanál sót és borsot, majd félreteszem pihenni.

Eközben a férjem már meg is pucolta a birsalmákat. Vigyázat! A birs nagyon kemény, csak éles késsel tudjuk jól megpucolni, ezért nagyon figyeljünk, hogy ne vágjuk el a kezünket! A megpucolt birsalmákat félbevágjuk, és egy karalábévájóval eltávolítjuk a magházat, majd a gyümölcs közepét kivájjuk úgy, hogy egy-másfél centi vastag falú félgömböket kapjunk. A kikapart gyümölcshúst a magháztól külön, egy kis tálkában gyűjtöm. Ebből lesz később a szósz. A meghámozott, kivájt almákat érdemes belerakni egy tál citromos hideg vízbe, hogy ne barnuljanak meg a levegőn. Ha készen vagyunk, megtöltjük az almákat a darált hús keverékkel.

Az olíva olajat felmelegítjük egy jó nagy serpenyőben, és rádobjuk a maradék hagymát. Fedő alatt fonnyasztjuk. Ez alatt a férjem egy botmixerrel összeturmixolja a kikapart birsalmahúst és a maradék gyömbért. Amint kész, repül a hagymára a kardamon magokkal együtt és kevergetve főzöm 10-12 percen keresztül. Ha megpuhult, hozzáadom a gránátalma sűrítményt, 1 evőkanál citromlevet, a mézet, a hús alaplét, fél teáskanál sót, borsot és megkeverem.

Ebbe a szószba beleállítom a megtöltött birsalmákat úgy, hogy a töltelék felfelé nézzen, kis lángra veszem a gázt, ráteszem a fedőt és vagy 30 percig párolom. Akkor van készen, ha a birs vajpuha, a hús jól átfőtt és a szósz is besűrűsödött. Ekkor leveszem róla a tetőt, óvatosan megkeverem, és ha szükséges, még hagyom egy kicsit elpárologni a levét.

Tálalásnál megszórom gránátalmamaggal, és ha van még, akkor korianderrel vagy petrezselyemmel.

(Ha nem tudom az összes húst beleszuszakolni az almákba, akkor a maradékból kis golyókat formálok, és egy tepsiben arany barnára sütöm addig, amíg fő az alma.)

Kóser de Finom

Még több Kibic

Mi a macesz?

2021.03.28.4 év ago
Tegnap este beköszöntött a peszach, vagyis kezdetét veszi az egy hétig tartó macesz evés. Ez alkalomból egy korábbi cikkünket ajánljuk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a macesz tényleg csak olyan száraz hungarocel lehet, amit mi itthon ismerünk? Lehet-e ízesíteni és mitől lesz kóser?

Karácsonyi bagel

2020.12.28.4 év ago
Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.

A Kóser de finom peszachi receptje: parmezános maceszgombóc

2019.04.21.6 év ago
“Amikortól anyám elkezdte készíteni, számomra végre értelmet nyert a húsleves. Emlékszem a legelső adag gombóc olyan keményre sikeredett, hogy amikor egy valahogy leesett vissza is pattant. El is neveztük gumigombócnak. Azóta eltelt pár év, és a maceszgombóc új szerepet kapott.” E heti receptünk a Koser de finom jóvoltából.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »