Sábesz expressz (Lazacos spenótos penne)

Az egyre rövidebb nappalok miatt a szombatra való főzés néha valamiféle versenyfutáshoz hasonlít a leginkább. Van úgy, hogy télen már a hét közepén elkezdem tervezni a sábeszi logisztikát. Természetesen mindig az ilyen jól felépített tervekbe csúszik bele valami nem várt esemény. Ilyenkor jól jön egy csodarecept, ami gyors, finom, de mégis ünnepi. Az alábbiakban egy ilyen receptet osztunk meg veletek.

Próbálom úgy intézni a dolgokat, hogy pénteken kevesebb munkám legyen, és minél előbb hazaérjek. Már csütörtökön eldöntöm, hogy mit főzzek, precíz bevásárló listát írok. Ilyenkor büszke vagyok az összeszedettségemre. De ezt a nagyszerű elhatározást gyakran keresztülhúzza a munkahelyemen az a bizonyos „még egy kérdés”, amely természetesen akkor hangzik el a munkatársaktól, amikor már az ajtóban állok. És persze ezen „utolsó kérdések” megválaszolása sokszor még egy órát vesz igénybe.

Ilyenkor már az autóban látom a szörnyű valóságot: idő hiányában dugába dőlt az én szépen kigondolt tervem. De valamit mégis ennünk kell ma este! A sokat látott háziasszony ilyenkor sem jön zavarba. Némi idegbaj – esetleg gyors lefolyású hiszti roham – után, derűsen tekint a jövőbe, és előkap egy gyors, jól bevált receptet.

Hűséges olvasóink már tudják, hogy „a szombat igazi élvezetét a főtt cékla, a nagy halak és több fej fokhagyma adja.” Hal és fokhagyma ebben a fogásban is van.

Lazacos spenótos tészta brokkolival

(5-6 éhes személyre)

Hozzávalók:

·250 g mascarpone

·5 dl tejszín

·5 dl tej

·3 közepes brokkoli

·1 kg spenót

·300 g füstölt lazac

·4-5 gerezd fokhagyma

·sok-sok bazsalikom

·tészta

·só, bors, kevés kakukkfű

·3-4 gombóc mozzarella

·kevés vaj

·500 g penne

A spenótot nagyon alaposan megmosom, megvizsgálom nincs-e rajta bogár vagy bármilyen hiba, majd eltávolítom a szárát. Kevés olajon 4 gerezd fokhagymával megpárolom, sózom, borsozom. A brokkolit rózsáira szedem, ellenőrzöm, nincs-e benne bogár, majd ezt is alaposan megmosom. Egy lábosban roppanósra párolom, majd egy kis vajat adok hozzá.

A tejet és a tejszínt összeforralom, és hozzáadom a mascarponét, egy kis sót, borsot és kakukkfüvet, végül a felaprított bazsalikomból egy tekintélyes mennyiséget. Közben kifőzöm a tésztát, és kivajazok egy nagy tűzálló tálat.

A tál aljára kerül a tészta fele, amit alaposan meglocsolok a tejszínes, bazsalikomos szósszal. Majd a spenót és a lazac következik. Erre kerül a brokkoli, végül a tészta másik fele, a maradék tejszínes szósz, végül mozzarella sajttal borítom be az egészet. Ugrik a sütőbe 180 fokra, 35-40 percre. Ez alatt van idő takarítani, teríteni!

Jó szombatot minden elfoglalt nőnek!

 

További kiváló receptek a koserdefinom.hu blogon olvashatók!

Kapcsolódó cikkek

Flódnival és haszid dallamokkal érkezik az Óbudai zsidó kulturális napok

2023.10.22.12 hónap ago
A négynapos rendezvénysorozat keretében koncertekkel, gasztrofesztivállal, irodalmi programokkal, városnéző sétákkal várja az érdeklődőket az Óbudai Társaskör.

Az izraeli nagykövet pekándiós torta sütésével zárta le az őszi ünnepi időszakot

2023.10.06.1 év ago
A datolyával töltött pekándiós torta elkészítésében a nagykövet-helyettes és egy korábbi szépségkirálynő is segítségére volt.

Egy elfeledett zsidó péksütemény Erzsébetvárosban éli reneszánszát

2023.09.08.1 év ago
A hatalmas, fahéjas, diós, mazsolás, vajas bóleszeket hajdanán uzsonnára szolgálták fel a Király utca népszerű zsidó kávémérésében, mígnem az egyszerűbb péksütemények ki nem szorították a divatból.

Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

Támogatom »